ciasto marchewkowe
Odżywianie

Wegańskie ciasto marchewkowe.

Wegańskie, przepyszne ciasto marchewkowe. Proste w przyrządzeniu, idealne jako drugie śniadanie. Dobrze zapakowane sprawdzi się podczas długich wybiegań. Uzupełni poziom energii i zapas glikogenu do pokonywania kolejnych kilometrów. Zapraszam również do zapoznania się z banalnie prostym przepisem na domową chałwę.

 

Składniki:ciasto marchewkowe

  • 300g marchewki
  • 200g dojrzałego banana
  • 130g mąki owsianej
  • 50g oleju kokosowego/ rzepakowego
  • 50g rodzynek (opcjonalnie)
  • 50g orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
  2. Banana rozgniatamy w misce, łączymy z olejem i marchewką.
  3. Osobno mieszamy: mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, rodzynki i orzechy.
  4. Do suchych składników dołączamy mokre, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  5. Masę przekładamy do wyłożonej wcześniej papierem keksówki (26cm x 13cm).
  6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 175° przez godzinę.

Upieczone ciasto wyciągamy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *